Sää on ainainen puheenaihe, kevätsää varsinkin on kenkkuillut pitkään. Sateita ja epävakaista on jatkunut ja jatkunut, nyt vihdoin aurinko porottaa yhtäkkiä jo melkein liiankin kuumasti tottumattomalle. <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Sienassa on puheenaiheena myös toisenlainen sää, siamo a clima di Palio, on Paliota ilmassa, sanotaan. Paliota ei voi ohittaa sienalaisesta elämänmenosta puhuttaessa, ja varmaan se putkahtaa blogijuttuihini useammankin kerran. Juttua siitä riittäisi vaikka kuinka, ja asiasta tietämättömälle sen kaikkien merkitysten ja vaiheiden selvittäminen jo veisi aikaa, joten ripottelen pikkuhiljaa palasia kerrallaan.

 

Nyt, kun kesä lähestyy, alkaa siis olla myös Paliota ilmassa, siitepölyn lisäksi. Eilen alkoi konkreettisesti heinäkuun Palioon valmistautuminen, kun kunnan talossa arvottiin virallisin menoin kolme contradaa (kaupunginosaa), jotka pääsevät mukaan Paliosta kilpailemaan, seitsemän automaattisesti valikoituneen contradan lisäksi. Seitsemästätoista contradasta vain kymmenen osallistuvat kerralla vuorosysteemin mukaan, seitsemän edellisellä kerralla ulkopuolelle jäänyttä ja kolme onnekasta arvonnan tuloksena. Torvet soivat ja historiallisiin pukuihin pukeutuneet kunnan työntekijät heilauttivat contradan lipun kerrallaan ikkunasta ulos arvonnan tuloksen merkiksi, ja piazzalle kokoontunut kansa otti lipun vastaan iloiten tai pettyneenä. Meidän etana-contradaamme ei valitettavasti onnistanut tällä kertaa, joten täytyy tyytyä seuraamaan Paliota sivustakatsojina. Mutta eipä ole mukana myöskään vihollistamme kilpikonnaa, joten meille on tulossa rauhallinen Palio heinäkuussa.

 

Paliota on ilmassa, mutta toisaalta sanotaan myös, että Palio si corre tutto l'anno, Paliota juostaa koko vuoden. Intohimoisimmat contradalaiset käyvät edellisen kesän Palioita läpi pitkälle syksyyn ja seuraaviin aletaan valmistautua jo aikaisin. Contradan elämä voi viedä mukanaan vuoden ympäri, kuin minkä tahansa seuran toiminta tai rakas harrastus. Onneksi en ole menettänyt omaa miestäni contradalle, mutta väliinpitämättömästi Palioon ei silti voi suhtautua, viimeistään silloin kun piazzalle tuodaan maata kesäkuun lopulla ja Palio alkaa täyttää ilman sakeana, kun intohimot syttyvät ja jännistys vireilee helteessä. 

 

1590944.jpg